Vinkit

Mökillä kalastaminen on mukavaa puuhaa, mutta saaliin parhaan mahdollisen laadun takaamiseksi kannattaa pitää mielessä nämä vinkit.

Kolmen kohdan sääntö

  1. Tainnutus: kolauta kalaa päähän esim. puupalikalla
  2. Verestys: leikkaa kalan kurkku (kiduskannake) auki veitsellä tai saksilla, laita tämän jälkeen kala vesiastiaan, jolloin veri poistuu kalasta
  3. Jäähdytys: kala säilyy parhaiten 0 – 3 °C:ssa

Kun pyydystät kalaa muista aina tainnuttaa saalis, jolloin kala ei turhaan joudu kärsimään. Suorita verestys aina, sillä se parantaa kalan makua, ulkonäköä sekä lisää säilyvyyttä.

Kylmäkassi

Pidä aina mukanasi kylmäkassi. Talvella se estää ostamiesi kalojen jäätymisen ja kesällä saat kalasi pysymään 1 tunnin samassa lämpötilassa kuin ne olivat kassiin laitettaessa. Käyttämällä kassissa ”Kylmä-Kallea” saat lisäaikaa vaikka kahvilla käyntiin Kauppatorin mukavassa Kisälli-kahvilassa.

Kohta voit myös ostaa Kauppatorin Kalapoikien reilun kylmäkassin torilta.

Suolalaukka

Suolalaukka eli suolavesi on oiva niin kalan graavaukseen kuin myös maustamaan kalaa grillauksen, hiillostuksen tai savustuksen yhteydessä. Mielestämme 15 % suolalaukka on paras mahdollinen. Sekoita vettä ja merisuolaa suhteessa 1 l vettä ja 1,5 dl merisuolaa. Voit kiehauttaa 2-3 dl vettä jolloin merisuola liukenee heti. Lisää loput vedestä.

Kylmää suolalaukkaa voit käyttää kalan graavaukseen. Esimerkiksi siikafilee, koosta riippuen, saa uida n 6 tuntia suolalaukassa (kevyt graavaus). Mikäli haluat voimakkaamman suolauksen, anna fileen uida liuoksessa 8-9 tuntia. On tärkeää, että graavattu file saa ”levätä” graavauksen jälkeen, jolloin suolaisuus tasaantuu eikä se ole vain kalan pinnassa. Kirjolohifilee, koosta riippuen, saa olla suolalaukassa noin vuorokauden. Iso norjanlohifilee tai kotimainen villilohifilee (paksu pää) vaatii jo lähes 2 vrk suolausta. Lepo graavauksen jälkeen on A ja O! Tällöin maku asettuu ja liha kiinteytyy. Myös graavikalan siivuttaminen on helpompaa.

Suolalaukka antaa grillatulle ja hiillostetulle kalalle mukavan ja rapean pinnan. Grillaa tai hiillosta kala. Kun kala on valmis, valele kalaa pari kertaa suolalaukalla (esimerkiksi kauhalla). Suolaliuos valahtaa kalan päälle, mutta suurin osa valuu saman tien pois. Varsinkin grillattu/hiillostettu filee imaisee itseensä tarvitseman määrän suolaa ihan hetkessä, kokonaisen grillatun/hiillostetun kalan voi valella niin päältä kuin sisältä.

Ruotopihdit

Paras ruotopihti mielestämme on kapeakärkinen ja se on varustettu palauttajalla (pihdit aukeavat itsestään). Esimerkiksi rautakaupasta voi ostaa sähkömiehen pihdit. Ne ovat useimmiten huokeampia ja parempia kuin ns. ”oikeat kalapihdit”. Leveäkärkiset, metallista tehdyt pihdit vain rikkovat kalaa. Sähkömiehen pihdit on huokea ja kiva tuliainen kalaruoan ystävälle. Varsinkin lohen- ja siianruodot on helppo poistaa niillä.