VÄLIMERELLINEN LOHI – ÄYRIÄISKEITTO
Meille tarjottiin rapujuhlien yhteydessä hurmaava, välimerellinen lohikeitto, josta on tullut meidän suosikkeja. Reseptiä voi muokata omien mieltymysten mukaan. Toimii keittona, mutta myös ruokaisana patana kun lisää lohen / äyriäisten määrää.
Simpukoita / äyriäisiä voi korvata oman maun mukaan mieluisaksi. Me käytämme usein yhdistelmää lohi, jättikatkaravunpyrstöjä 3-5 kpl/henkilö ja rasia säilöttyjä / kuorittuja jokiravunpyrstöjä katkarapujen asemasta. Se antaa ripauksen luksusta keitolle! Myös vihannesyhdistelmää voi muuttaa mieltymysten mukaisesti. Huomionarvoista on ettei keittoon tule perunaa (ei niin raskas).
- 1 iso sipuli TAI 3 salottisipulia
- 3-5 valkosipulin kynttä koosta riippuen
- ½ purjoa
- 1-2 rkl öljyä, voita tai margariinia
- 2 porkkanaa
- 1 fenkoli
- 8 dl vettä
- 2 dl kuivaa valkoviiniä tai laimennettua sitruunanmehua
- 1-2 kalaliemikuutiota
- 1 tlk (400 g) tomattimurskaa esim. erinomaisen maukasta Muttia Italiasta
- 400 g kirjolohifilettä tai Norjan merilohifilettä
- Maldon merisuolahiutaleita maun mukaan
- 1 tlk (250 / 150 g) veteen säilöttyjä simpukoita TAI pakastettuja jättikatkaravunpyrstöjä 3-5 kpl/hlö TAI pakastettuja vihersimpukoita
- 100 g kuorittuja katkarapuja TAI rasia säilöttyjä ravunpyrstöjä 350 g / 170 g
- 1-2 tl timjamia / rosmariina voi ripsauttaa mukaan oman maun mukaan
- 1 tl raastettua sitruunan kuorta
- tillisilppua TAI lehtipersiljaa loppusilaukseksi koristeluun
- patonkia sekä aiolia (valkosipulimajoneesia)
Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli, viipaloi purjo. Leikkaa fenkoli viipaleiksi ja pieni hiukan. Kuori ja kuutioi / suikaloi porkkanat.
Leikkaa nahaton / ruodoton kirjolohenfile /tai Norjan merilohifile kuutioiksi. Ripottele päälle Maldon soremisuolaa ja annan vetäytyä sillä aikaa kun valmistat liemen.
Pehmitä sipuleita ja valkosipuleita rasvassa kattilassa muutama minuutti. Lisää fenkolinpalat ja porkkanakuutiot/-suikaleet. Freesaa niitäkin parin minuutin ajan. Lisää vesi, viini, liemikuutiot ja tomattimurska kattilaan ja keitä n. 15 min. Tarkista maku.
Lisää lohenkuutiot liemi-/vihannespohjaan sekä mikäli käytät pakastettuja äyriäisiä / jättikatkaravunpyrstöjä myös tässä vaiheessa ja anna kiehahtaa muutama minuutti, kunnes kala / äyriäiset ovat kypsiä. Sekoita varovasti joukkoon valutetut simpukat / katkaravut / ravunpyrstöt sekä yrtit ja sitruunankuori.
Kuumenna ruoka ja ripottele tillisilppua päälle.