UUSI: Välimerellinen lohi – äyriäskeitto

VÄLIMERELLINEN LOHI – ÄYRIÄISKEITTO

Meille tarjottiin rapujuhlien yhteydessä hurmaava, välimerellinen lohikeitto, josta on tullut meidän suosikkeja. Reseptiä voi muokata omien mieltymysten mukaan. Toimii keittona, mutta myös ruokaisana patana kun lisää lohen / äyriäisten määrää.

Simpukoita / äyriäisiä voi korvata oman maun mukaan mieluisaksi. Me käytämme usein yhdistelmää lohi, jättikatkaravunpyrstöjä 3-5 kpl/henkilö ja rasia säilöttyjä / kuorittuja jokiravunpyrstöjä katkarapujen asemasta. Se antaa ripauksen luksusta keitolle! Myös vihannesyhdistelmää voi muuttaa mieltymysten mukaisesti. Huomionarvoista on ettei keittoon tule perunaa (ei niin raskas).

  • 1 iso sipuli TAI 3 salottisipulia
  • 3-5 valkosipulin kynttä koosta riippuen
  • ½ purjoa
  • 1-2 rkl öljyä, voita tai margariinia
  • 2 porkkanaa
  • 1 fenkoli
  • 8 dl vettä
  • 2 dl kuivaa valkoviiniä tai laimennettua sitruunanmehua
  • 1-2 kalaliemikuutiota
  • 1 tlk (400 g) tomattimurskaa esim. erinomaisen maukasta Muttia Italiasta
  • 400 g kirjolohifilettä tai Norjan merilohifilettä
  • Maldon merisuolahiutaleita maun mukaan
  • 1 tlk (250 / 150 g) veteen säilöttyjä simpukoita TAI pakastettuja jättikatkaravunpyrstöjä 3-5 kpl/hlö TAI pakastettuja vihersimpukoita
  • 100 g kuorittuja katkarapuja TAI rasia säilöttyjä ravunpyrstöjä 350 g / 170 g
  • 1-2 tl timjamia / rosmariina voi ripsauttaa mukaan oman maun mukaan
  • 1 tl raastettua sitruunan kuorta
  • tillisilppua TAI lehtipersiljaa loppusilaukseksi koristeluun
  • patonkia sekä aiolia (valkosipulimajoneesia)

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli, viipaloi purjo. Leikkaa fenkoli viipaleiksi ja pieni hiukan. Kuori ja kuutioi / suikaloi porkkanat.

Leikkaa nahaton / ruodoton kirjolohenfile /tai Norjan merilohifile kuutioiksi. Ripottele päälle Maldon soremisuolaa ja annan vetäytyä sillä aikaa kun valmistat liemen.

Pehmitä sipuleita ja valkosipuleita rasvassa kattilassa muutama minuutti. Lisää fenkolinpalat ja porkkanakuutiot/-suikaleet. Freesaa niitäkin parin minuutin ajan. Lisää vesi, viini, liemikuutiot ja tomattimurska kattilaan ja keitä n. 15 min. Tarkista maku.

Lisää lohenkuutiot liemi-/vihannespohjaan sekä mikäli käytät pakastettuja äyriäisiä / jättikatkaravunpyrstöjä myös tässä vaiheessa ja anna kiehahtaa muutama minuutti, kunnes kala / äyriäiset ovat kypsiä. Sekoita varovasti joukkoon valutetut simpukat / katkaravut / ravunpyrstöt sekä yrtit ja sitruunankuori.

Kuumenna ruoka ja ripottele tillisilppua päälle.