Suolakuoressa kypsennetty kala
- iso, ruokaisa kala tai useampi pienempi
- ruokailijoiden määrän mukaan
- Maldon-merisuolaa
- mustapippuria myllystä
- sitruunanmehua
- yrttejä esim. basilikaa tai rosmariinia
- pari kiloa karkeata merisuolaa kalan peittämiseen
Persiljapesto
- nippu persiljaa
- hiukan Maldon-merisuolaa
- pari valkosipulin kynttä murskattuina
- 1 dl raastettua parmesaania
- pinjansiemeniä
- hyvää neitsytöljyä
- ripaus mustapippuria myllystä
- (sitruunanmehua)
Tähän ruokaan voit käyttää reilun kokoista kalaa (1,2–2 kg) kirjolohi, kuha, taimen, lahna tai muu vastaava. Vaihtoehtoisesti voit myös valmistaa pienempää annoskalaa suolakuoren alla esimerkiksi siikaa tai normaalikokoista kuhaa (600–700 g). Älä suomusta kalaa, sillä suomut suojaavat kalaa ja pitävät sen mehukkaana.
Perkaa kala ja poista kidukset, huuhtele ja pyyhi kuivaksi talouspyyhkeellä. Mausta kalan vatsaontelo Maldon-merisuolalla, mustapippurilla ja sitruunanmehulla. Tuoreet yrtit kuten esim. basilikanippu tai reilusti rosmariinia antavat kalalle välimerellisen maun.
Uunivuokaan tai uunipellille kaadetaan noin 1 cm karkeata merisuolaa, jonka päälle kala asetetaan. Kala peitetään kunnon kerroksella merisuolaa. Suolakerroksen päälle voi pirskotella hiukan vettä, joka kovettaa ja sitoo merisuolaa. Kala paistetaan uunissa 200°C. Pienemmät kalat vaativat noin 35–40 min mutta iso kala saa olla uunissa tunnin verran.
Isäntä voi toimia seremoniamestarina kun suolakuori murretaan varovasti auki. Hiukan suola voi roiskua, mutta kalan maku korvaa vaivannäön!
Muunnelma: Voit myös täyttää kalan suikaloiduilla vihanneksilla (sipulia, valkosipulia, porkkanaa, paprikaa, purjoa ym.), sienillä tai muulla mitä jääkaapista löytyy. Tämä kala on oiva kun haluat puhdistaa jääkaapin jo ehkä näivettyneistä vihanneksista tai avatuista tuorejuustopurkeista! Vihannekset ja/tai sienet voi kuullottaa kevyesti pannulla ennen kalan täyttämistä.
Vinkki: Jotta merisuolaa kuluisi hiukan vähemmän voit voimakkaasta alumiinifoliosta taittaa kalanmuotoisen muotin. Tälle kalalle sopii hyvin kylmä pestotyyppinen persiljakastike, jonka saimme ystävältämme Delfinalta Sorrentosta, Italiasta
Laita persilja, pinjansiemenet ja hiukan Maldon-merisuolaa tehosekoittimeen ja pyöräytä seos tasaiseksi. Lisää murskattu valkosipuli, raastettu parmesaani ja sekoita. Lisää oliiviöljyä nauhana joukkoon ja anna pyöriä tasaisen vihreäksi kiinteähköksi massaksi. Nyt sinulla on perus persiljapesto.
Kastikkeen kalaa varten saat tästä jatkamalla pestoa oliiviöljyllä, jotta siitä tulee löysähkö ja juokseva. Tarkista maku mustapippurilla,suolalla ja sitruunanmehulla. Mikäli kastike tuntuu liian valkosipuliselta ja karvaalta voi lisätä hiukan hienoa sokeria.