Kylmäsavulohipasta

4-6:lle henkilölle

  • tagliatelle-pastaa n. 125 g / ruokailija

Tämän herkullisen pastakastikkeen reseptin olemme saaneet Ravintola Paninin pojilta. Kylmäsavulohipasta on ollut vuosia yksi heidän suosituimpia annoksiaan. Herkutelkaa!

Kastike

  • 2 pkt Piipanojan kylmäsavulohta (n. 400–500 g)
  • 1 silputtu sipuli
  • 1 silputtu valkosipulinkynsi
  • voita tai öljyä paistamiseen
  • 2 dl valkoviiniä
  • 1 rkl tomaattipyreetä
  • 2 dl kalalientä (tee vaikka kalafondista)
  • 3 dl kuohukermaa
  • 1 tl dijon-sinappia
  • suolaa
  • mustapippuria myllystä
  • cayennepippuria
  • tuoretta tilliä, ruohosipulia tai timjamia maun mukaan

Nypi mahdolliset keskiruodot kylmäsavukirjolohesta pois. Leikkaa kylmäsavukirjolohi suikaleiksi tai siivuta ohuita siivuja.

Paista silputut sipulit paksupohjaisessa kattilassa, vähässä öljyssä tai voissa. Kaada joukkoon viini. Lisää tomaattipyree. Keitä lientä kokoon, kunnes sitä on noin puolet jäljellä. Kaada kalaliemi ja kerma liemen joukkoon, lisää sinappi ja kiehauta. Kun kastike muuttuu paksuksi, lisää lohi. Älä anna kastikkeen enää kiehua. Mausta cayennepippurilla ja lisää tuoreet yrtit.

Keitä tagliatelle-pasta runsaassa vedessä, jossa on merisuolaa sekä hiukan öljyä. Kuivapasta kypsyy 5–7 min, merkistä riippuen, ja tuorepasta 2–3 min (al dente = pureskeltava). Valuta kypsä pasta lävikössä. Sekoita kastike vastakeitetyn pastan joukkoon ja koristele tuoreilla yrteillä.

Pasta-annoksen päälle voi pippurimyllystä rouhia hiukan mustapippuria sekä tuoreeltaan raastettua parmesaania.