Tämä on helppo ja nopea kalakeitto neljälle. Parasta siinä on raikas ja täyteläinen maku.
- 4–5 kiinteätä perunaa / henkilö
- 1 porkkana / henkilö
- 2 sipulia
- voita vihannesten kuullotukseen
- 1,5 l vettä
- 4 vihannesliemikuutiota
- 2–3 laakerinlehteä, 10 maustepippuria
- ½ pakettia mustaa Koskenlaskija sulatejuustoa
- 100-200 g lohikuutioita/henkilö (riippuen miten ruokaisan keiton haluaa)
- tillisilppua
- tarkista maku suolalla
Pyydä Kauppatorin Kalapoikia poistamaan ruodot sekä nahka lohifileestä. Kotona kuutioi lohipala noin 2 x 2 cm kuutioiksi. Suolaa heti kättelyssä lohikuutiot, jotta suola ehtii tekeytyä ja imeytyä kalaan.
Kuori perunat ja porkkanat ja kuutioi ne. Säilytä perunakuutiot vedessä jotteivät ne tummu. Silppua sipulit pieneksi. Kuullota sipulit ja porkkanakuutiot voissa kattilassa, jotta vihannesten luontainen makeus tulisi esille. Ota väliaikaisesti pois kuullotetut sipulit ja porkkanat kattilasta ja kuullota myös perunat. Yhdistä kaikki vihannekset kattilaan. Lisää neste, laakerinlehdet, maustepippurit sekä vihannesliemikuutiot. Kun keitto kiehuu hiljakseen lisää pienennetty musta Koskenlaskija sulatejuuston puolikas keittoon. Laita Koskenlaskijan palat melko varhaisessa vaiheessa keittoon koska palat sulavat hitaasti ja suurustaa ja maustaa keiton täyteläiseksi.
Kun perunat alkavat olla lähes kypsät lisää lohikuutiot keittoon. Anna kiehua vielä hiljakseen 3–4 minuuttia ja lisää tillisilppu sekä tarkista maku. Voit halutessasi vielä lorauttaa joukkoon kermaa, mutta musta Koskenlaskija tekee keitosta hyvinkin kermaisen ja voisula muodostaa pinnalle kauniin keltaisen peilin. Tarjoa keitto tuoreen ruisleivän kera.