Foliosiika
- annossiika per ruokailija tai hiukan isompi 2:lle hengelle. Myös kuha, pieni kirjolohi tai nieriä on erinomainen
- sipulisilppua
- tillisilppua
- sitruunamehua
- Maldon-merisuolaa
- rouhittua mustapippuria
- nokare voita tai esim. maustettu tuorejuusto yrttien tai pippurin kera (esim. Hovi, Crème Bonjour)
Huuhtele ja pyyhi kala hyvin. Kala, joka kypsennetään foliossa, ei kannata suomustaa, sillä suomut suojaavat kalaa. Ripottele sisäpinnalle suolaa ja rouhittua mustapippuria. Purista kalaan myös sitruunamehua. Täytä kalan vatsaontelo esim. sipuli-tillisilpulla lisää voinokare tai maustettua tuorejuustoa. Myös muita hienoksi leikattuja vihanneksia voi käyttää esim. purjo, paprika, sienet. Öljyä kalan pinta. Kääri kala alumiinifolioon, siten että siinä on vähintään kolme kerrosta alumiinifoliota. Kypsennä pienempi kala noin 10–15 min per sivu grillissä kuumuudesta riippuen. Grillin kansi kannattaa pitää kiinni, jotta kala kypsyisi nopeammin. Voit tarkistaa kalan kypsyyden raottamalla foliota. Kun kalan evä irtoaa helpolla on kala kypsä!
Vihannesnyytit
- suolavedessä esikeitettyjä perunoita kuutioina
- kesäkurpitsakuutioita (keltaista ja vihreää)
- paprikakuutioita (oranssia ja punaista)
- salaattisipulia tai keltasipulia
- yrttejä esim. sitruunatimjamia tai muuta
- crème fraichea
- valkosipulia
- chilikastiketta
- sitruunanmehua
- Maldon-merisuolaa
- rouhittua mustapippuria
Pilko vihannekset sopiviksi suupaloiksi ja laita isoon kulhoon. Laske noin 3 dl vihanneksia / nyytti / ruokailija. Sekoita kastike toisessa kulhossa. Kastike saa olla melko voimakas, sillä vihannekset imevät runsaasti makua itseensä. Sekoitussuhde: 2 dl crème fraiche-purkkiin puserretaan pari valkosipulin kynttä, 2–3 rkl chilikastiketta (esim. Heinz tai HP), kunnon tujaus sitruunanmehua, suolaa ja pippuria. Tämä riittää noin neljään annokseen. Yhdistä kastike ja vihannekset. Anna mielellään maustua jonkin aikaa. Leikkaa kunnon kokoiset arkit aluminifoliota, 3–4 kerrosta aluminifoliota per nyytti jotta nyytit eivät mene rikki. Kaada ruokaöljytilkka jokaisen nyytin keskustaan. Jaa vihannekset foliolle. Sulje nyytti siten että siitä tulee iso sipuli. Kypsennä nyytit grillissä, kypsennysaika noin 15 min lämpötilasta riippuen.