Ahvenfileet sinappikermakastikkeessa

Ahvenfileet sinappikermakastikkeessa 4:lle

  • 3–4 ahvenfilettä / henkilö
  • 1 salottisipuli / puolikas keltasipulia
  • 4 rkl karkeata Dijon Ancienne-sinappia (karkea sinappia jossa siemenet)
  • 5 dl kuohukermaa
  • silputtua tilliä koristeluun

Herkullinen resepti on Antti Vahteran/Visa Nurmen peruja. Se vie kielen mennessään. Me freesaamme sipulia paisitinpannussa ja myös jätämme ne mukaan antamaan makua kastikkeessa.

”Pöksää” eli poista ahvenfileestä keskiruoto leikkaamalla n. 4 cm pitkä viilto molemmin puolin keskiruotoa. Millin parin leveän suikaleen sisällä ovat kaikki ahvenfileen lyhyet mutta paksuhkot ruodot. Näin saat ruodottomat ahvenfileet. Toimenpide ei kestä kuin 10–15 sek. per file. File näyttää hiukan housunlahkeilta, tästä ruotsinkielinen sanonta saaristossa ”byxade abborrfiléer” eli turuks ”pöksätyi appurafilei”.

Paista leivittämättömät ahvenfileet kirkastetussa voissa kullankeltaisiksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Aseta vuokaan ja pidä lämpimänä uunissa alu-folion alla (esim. 100°C).

Lisää voita paistinpannulle. Kuullota hienoksi pilkottu salottisipuli / keltasipuli kullankeltaiseksi. Lisää paistinpannulle 4 rkl karkeata Dijon Ancienne-sinappia. Freesaa varovasti jonkun aikaa ja haihduta sinapista enin etikka. Kaada paistinpannulle kuohukermaa ja keitä kokoon kunnes kermainen kastike on saanut sopivan koostumuksen. Tarkista maku suolalla.

Aseta ahvenfileet lautaselle, kaada kermainen sinappikastike päälle ja koristele tillillä.

Lisukkeena olemme tarjonneet herkullista peruna-kantarelli-pinattipaistosta. Koska ahvenfilettä parhaiten saa elo-/syyskuun vaihteesta loka-/marraskuun puolelle voit muina aikoina korvata ahvenfileet kuhafileillä.