Sherrykastike

  • 3+3 rkl voita
  • 3 rkl hienoksi hakattua sipulia
  • 3 rkl noin karkeaksi hakattua persiljaa (myös varsia)
  • 1–2 maustemittaa sitruunapippuria
  • ½ pulloa puolimakeaa sherryä Valdespino Oloroso (0,75 l)
  • 4 kalaliemikuutiota
  • 5–6 dl vispikermaa
  • 1 rkl vehnäjauhoa
  • 6 dl crème fraiche
  • mahdollisesti hivenen cayennenpippuria
  • mahdollisesti hivenen sitruunanmehua ja suolaa

Paahda sipuli, persilja ja 2 maustemittaa sitruunapippuria 3 rkl voita, ilman että saa väriä. Lisää sherry ja kalaliemikuutiot, keitä niin että noin 2 dl on jäljellä. Lisää kerma ja kiehauta 5 min kasaan, siivilöi kastike uuteen kattilaan. Sekoita 1 rkl voita ja 1 rkl vehnäjauhoja tasaiseksi massaksi, lisää varovasti vatkaten massa kastikkeeseen. Lisää crème fraiche ja anna kiehua hiljaa 5 min koko ajan vatkaten.

Tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa ja varoen cayennenpippuria (noin ¼ maustemitta), lisää hivenen sherryä (pari rkl = aateloi kastike) ja /tai hivenen sitruunanmehua. Lisää lopuksi 2–3 rkl kylmää voita pieninä nokareina, sekoita hyvin ja kastike on valmis.

Reseptin olemme saaneet vuosia sitten asiakkaaltamme ja hyvää on ollut. Jotkut illallisvieraat ovat jopa jälkiruoan jälkeen pyytäneet, jos voisivat saada hiukan sitä sherrykastiketta lisää!

Resepti on todella runsas ja riittoisa. Ylijääneen kastikkeen voi hyvin pakastaa ja käyttää myöhemmin. Kastike sopii hyvin rasvaisten kala-annosten kanssa kuten lohiperhoset tai taikinoitu pestolohen kanssa.

Lähde: Allt om Mat 13/1986