Sitrussilakat

  • 500 g perattua silakkaa

Perkaa silakat tai osta valmiiksi peratut jörgen anderssonin nauvon silakat. Graavaa karkealla merisuolalla (kerros silakkaa, kerros karkeata merisuolaa, kerros silakkaa jne) purkissa vuorokausi tai kaksi ennen käyttöä. Huuhdo suola pois kylmällä vedellä ja liota graavatut silakat vedessä 20–30 min maun mukaan.

Liemi

  • 2,5 dl vettä
  • 1,25 dl sokeria
  • 0,5 dl väkiviinietikka (rajamäki)
  • 1 laakerinlehti
  • 5 valkopippuria
  • 5 maustepippuria
  • 1 sitruunan raastettu kuori
  • ½ appelsiinin raastettu kuori
  • 1 puristetun sitruunan mehut
  • ½ puristetun appelsiinin mehut

Keitä liemi. Kiehauta vesi, lisää sokeri ja anna sulaa. Kaada joukkoon väkiviinietikka. Ota kattila liedeltä. Lisää mausteet, sitruunan- ja appelsiininkuoret ja puristettu sitrusmehu. Tarkista maku. Anna jäähtyä.

Purkin koristeluun

  • ½ punaisen paprikan kuutiot
  • ½ keltaisen paprikan kuutiot
  • 4 laakerilehteä paloina
  • maustepippuria oman maun mukaan
  • valkopippuria oman maun mukaan

Ladotaan lasipurkkiin kerroksittain silakoita, paprikakuutioita ja mausteita kunnes purkki on sopivan täynnä ja päälle vielä kerros paprikakuutioita väriä antamaan. Kaada päälle kylmä liemi. Anna maustua vähintään 3 vrk, mielellään lähemmäs viikko. Tarjoillaan kylmänä.