Tämä raikas ja ruokaisa (n. 2,5 l) savukalasalaatti kannattaa tehdä hyvissä ajoin, jolloin maku vain paranee. Raikkauden ja mehevyyden salaisuus on sitruunanmehussa, balsamicossa ja oliiviöljyssä.
- 3,5 dl pitkäjyväriisiä
- 7 dl vettä
- 2 vihannesliemikuutiota (tai kala- tai kana-)
- 1 punainen paprika
- 1 oranssi paprika
- 1 pieni purjo
- 3 keskikokoista tomaattia
- 1 keskikokoinen kesäkurpitsa
- 1 kirpeä omena
- 1 punasipuli
- 1–2 rkl Maldon sormisuolaa
- 15–20 kierrosta mustaapippuria myllystä
- 1 puristetun sitruunan mehu
- 0,5 dl valkoista balsamicoa
- 0,25 dl hyvää neitsyt oliiviöljyä
- tilliä, ruohosipulia tai muuta lempiyrttiä maun mukaan
- 1–2 valkosipulin kynttä maun mukaan
- 500–600 g savusiikaa tai savukirjolohta
Keitä riisi paketin ohjeiden mukaisesti. Käytä suolan asemasta vihannes-, kala- tai kanaliemikuutioita. Valuta mahdollinen ylimääräinen neste pois. Huuhtele pikaisesti kylmällä vedellä lävikössä ja anna jäähtyä. Riisit voi laittaa 30 min etukäteen keitinveteen likoon, jolloin riisit paisuvat enemmän.
Puolita paprikat ja puhdista siemenkodat sekä valkoinen liha pois. Suikaloi ja kuutioi paprikan suikaleet. Puolita purjo ja leikkaa ohueiksi siivuiksi. Siivuta tomatit ja tee niistä kuutioita. Leikkaa kesäkurpitsa auki pituussuunnassa ja puolita vielä kertaalleen. Leikkaa pois osa maldosta. Puolita vielä 1/4 kurpitsat pituussuunnassa ja siivuta. Kuori kirpeä omena, puolita ja poista omenakota. Omenanpuolikkaat siivutetaan n. 1 cm paksuiksi viipaleiksi, suikaloidaan ja leikataan kuutioiksi. Punasipuli puolitetaan, siivutetaan ja leikataan hienoksi.
Sekoita kaikki vihannekset kulhossa. Murskaa Maldon sormisuola kämmenessä sormenpäillä ja siroittele vihannesten päälle. Myllystä reilusti mustaapippuria. Sekoita hyvin. Lisää puristettu sitruunamehu, valkoinen balsamico sekä oliiviöljy. Sekoita hyvin. Voit myös lisätä esim. silputtua tilliä, ruohosipulia tai muuta lempiyrttiä. Suolakurkkukin sopii loistavasti joukkoon. Anna mielikuvituksen lentää ja käytä paljon värejä.
Perkaa savusiika tai savukirjolohi tarkasti. Lisää perattu savukala pieninä paloina salaattiin, sekoita ja anna maustua. Vinkki: savukala kannatta ottaa vähintään 30 min ennen perkausta pois jääkaapista, avaa paketti ja anna kalan lämmetä huonelämpöiseksi jolloinka savukalan liha huomattavan helposti irtoaa ruodoista. Savukalasalaateissa kannattaa käyttää savukalaa joka on jo tekeytynyt vuorokauden tai pari.
Voit savukalan asemasta käyttää myös esim. ravunpyrstöjä tai katkarapuja!