Tämä vanha klassikkoruoka oli jo jäädä unholaan, mutta on noussut taas pinnalle. Turkulaisen keittiömestarin Antti Vahteran ja nyt jo edesmennen herkkusuun Visa Nurmen loistavassa keittokirjasta Skandimania (WSOY 2007) on tämä resepti. Herkullinen keittokirja itselle lahjaksi tai loistava tuliainen hyvän ruoan ja mukavien tarinoiden ystävälle. Kalakauppiasta ilahduttaa suuri ja monipuolinen kala- ja äyriäsreseptien valikoima. Herkutellaan!
Jääkellarilohi
- 1–2 kg tuoretta norjan merilohta tai villiä Itämeren merilohta (ei kirjolohta)
Liemi
- 2 l vettä
- 200 g merisuolaa (=10% suolalaukka)
- 80–100 g sokeria
- 1 tl kuminaa
- 5–6 maustepippuria
- tillinvarsia
Osta tuoretta norjan merilohta tai aitoa villiä Itämeren merilohta fileenä. Kirjolohi ei sovellu hyvin Jääkellariloheen. Trimmaa kaikki ylimääräinen rasva pois sekä nypi ruotopihdeillä keskifileestä selkäruodot pois. Valmista suolalaukka kiehauttamalla kattilassa vesi, suola, sokeri, kumina ja maustepippurit. Jäähdytä liemi. Pane lohifilee nahkapuoli ylöspäin korkeareunaiseen astiaan ja kaada päälle kylmä suolalaukka ja kevyesti nuijitut tillinvarret. Aseta lohifileen päälle vuoka tai lautanen painon kera, jotta lohifilee pysyy koko ajan suolalaukan pinnan alapuolella. Tämä on erittäin tärkeää säilyvyyden kannalta. Aseta astia kylmään jääkaappiin, mielellään 0-3°C lokerikkoon, ja annan kalan tekeytyä 4–6 vuorokautta ennen tarjoilua. Tarjoillaan vajaan sentin siivuina tumman saaristolaisleivän ja sinappimajoneesin kera. Jääkellarilohi säilytetään suolalaukassa. Säilyy jopa viikon kylmässä. Jääkellarilohta voidaan myös pariloida paistinpannulla ja tarjoilla esim. salaattipedin päällä, tee siitä lohikiusaus, kulibiakkia, piirakoita tai tartaria (Jääkellarilohta kevyen karkeaksi pilkottuna smetanan ja tillin kera) ja tarjoa tartar blinin lisukkeena!
Sinappimajoneesi
- 1 dl hyvää majoneesia
- 1 rkl makeahkoa sinappia
- tillisilppua
Sekoita ainekset keskenään ja anna tekeytyä vähän aikaa.
Aidon villin Itämerenlohen sesonki Turun saaristossa alkaa n. 18. toukokuuta. Saamme nauttia tästä kalojen kuninkaasta kesäkuun, heinäkuun ja elokuun alkuun. Lohet pyydystetään lähivesiltä Peimarin selältä ja Särkänsalmesta Luonnonmaan ja Rymättylän välistä. Muina aikoina sitä on tarjoilla vain harvakseltaan (Jouluviikko ja jokunen kerta kevään mittaan).