Etanasilakat

Etanasilakat 4:lle

  • noin 350 g pienikokoisia silakkafileitä
  • suolaa, valkopippuria
  • ½ dl ruohosipulisilppua
  • ½ dl persiljasilppua
  • 50 g voita
  • 2-3 valkosipulikynttä

Varaa ruokailijalle silakkafileitä yhtä monta kuin etanapannussa on koloja. Levitä silakkafileet auki, nahkapuoli alaspäin leivinpaperin päälle.

Ripottele pintaan kevyesti suolaa ja pippuria. Anna imeytyä n. 10 min. Nahoita silakkafileet, eli irroita peukalolla nahasta silakkafileen kaksi filettä. Kiedo silakkafileen puolikkaat rullalle ja nosta rullat etanapannujen koloihin. Yhteen koloon mahtuu 2–3 silakkafileen puolikasta.

Purista valkosipulit pehmeään rasvaan ja sekoita tasaiseksi. Lisää voi-valkosipuliseokseen yrttisilppu. Ranskalaiset käyttävät perinteisesti aina vain persiljaa voi-valkosipuliseoksessa etanapannussaan, mutta meillä saaristossa ruohosipuli on se vanha perinteinen jokakodin yrtti. Nosta lusikalla nokare valkosipulivoita jokaisen fileen päälle.

Kypsennä 225°C uunissa n. 15 minuuttia. Anna rauhoittua pari min ennen tarjoilua, ettei kitalaki pala.

Tarjoile lisänä paahdettua ruisleipää ja olutta.

Vinkki: Jos et omista etanapannua, laita silakkarullat pieniin uuninkestäviin annosvuokiin. Jos haluat voimakkaamman silakan maun ruokaan jätä nahka paikalle. Tällöin vain ½ filettä mahtuu yhteen etanapannun kuppiin.

Vinkki: Voit silakkafileen sijaan myös käyttää kuha-, ahven-, siika-, kirjolohifileetä tai muun kalan suikaleita kuin myös esim. kuorittuja katkarapuja tai ravunpyrstöjä. Kuorrutukseen voi myös käyttää sinihomejuustoa tai maustettuja yrttijuustoja. Kasvissyöjälle voi tehdä esim. herkkusienistä, kirsikkatomaatin puolikkaista ja kukka-/parsakaalin nupuista alkuruoan. Kirsikkatomatin päälle sopii mainiosti pesto + parmesaaniraaste. Etanapannussa on usein 6 koloa – voit siis tehdä esim. 3 erilaista täytettä pannuun!