Blinit à la ravintola Alexander Nevski

Vuosien saatossa olemme kokeilleet kymmeniä blinireseptiä. Melkein aina tuppaa unohtamaan mikä se paras oli. Tänä vuonna avasimme blinikauden jo lokakuun puolivälissä, kun tuore siianmäti saapui Turkuun. Kirjahyllystä löytyi Alexander Nevksi ravintolan loistava keittokirja ja ne blinit olivat sitten hyviä…

Tattariblinit (15 ohutta tai 10 paksumpaa bliniä)

  • 7 ½ dl maitoa tai vettä
  • 40 g hiivaa
  • 2 tl suolaa
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 3 dl hienoja tattarijauhoja
  • 1 keltuainen
  • ½ pulloa olutta
  • 3 munanvalkuaista

Blinitaikinan valmistus

Aloita taikinan teko 5–6 tuntia ennen tarjoilua. Taikinan juuren voit valmistaa vaikka jo edellisenä iltana ja säilyttää jääkaapissa.

Juuren valmistus: esilämmitä lämpimällä vedellä taikinakulho. Lämmitä maito tai vesi kattilassa kädenlämpöiseksi. Kaada neste esilämmitettyyn kulhoon. Liota joukkoon hiiva ja suola ja lisää puolet jauhomäärästä. Anna juuren turvota ja hapantua vähintään viisi tuntia, mieluiten yön yli.

Lisää juureen hapatuksen jälkeen loput jauhot, keltuainen ja olut. Sekoita juuri ennen blinien paistoa taikinaan kovaksi vaahdoksi vatkatut munanvalkuaiset, jotta siitä tulisi mahdollisimman ilmava ja kuohkea. Kuohkeutta voi lisätä myös kermavaahdolla, mutta se täytyy ottaa huomioon nesteen määrässä.

Blinien paisto

Aloita tekemällä kirkastettu voi. Sulata ensin pienessä kasarissa runsaasti voita, liesilämpö 1 tai korkeintaan 2. Voin hiljalleen sulatessa valkoinen hera erottuu joukosta ja laskeutuu kasarin pohjalle. Ota talteen voin kirkas neste ja paista tässä rasvassa blinit. Hera on se osio voista joka aina palaa eli polttaa blinit, lätyt ja esim. paneeratut kalat/lihan.

Paista blinit aina pienessä valurautaisessa pannussa. Pannua ei saa koskaan pestä vedellä tai pesuaineella, vaan se pyyhitään talouspaperilla, jotteivät blinit tarttuisi pannuun kiinni.

Kaada tilkka kirkastettua voita blinipannulle. Kaada taikinaa korkeintaan puoleen pannuun asti, sillä taikina kohoaa paistettaessa. Blini on valmis käännettäväksi kun pintaan alkaa muodostua reikiä ja alapinta on kauniin ruskea. Lisää tarvittaessa kirkastettua voisulaa paiston aikana.

Tarjoile blinien kanssa siian-, muikun- tai mateenmätiä smetana tai creme fraiche pedillä, ripottele päälle joko salotti- tai keltasipulia hienoksi hakattuna. Olemme myös käyttäneet sipulin asemasta hienoksi hakattua purjoa. Loistava yhdistelmä, sillä se ei peitä hienostuneen mädin makua. Loppusilauksenna voi jauhaa myllystä hiukan mustaapippuria päälle. Moni myös sekoittaa smetanan, mädit ja sipulin valmiiksi kulhossa…

Kauppatorin Kalapoikien Piipanojan valmistama kylmäsavusilakkatartar on myös oiva pari blinin kanssa. Kokeile myös perivenäläisiä lisukkeita kuten hakattua punajuurta, hakattua suolakurkkua, kovaksi keitettyä kananmunaa siten että valkuainen ja keltuainen on hakattu erikseen hienoksi ja tarjoillaan eri tarjoilukulhoista. Aikoinaan Alexander Nevski ravintolassa blinejä varten tuotiin aina pöytään ravintolahopeakannussa kirkastettua voita. Lämpimät blinit valeltiin ensin voisulalla, tämän jälkeen päälle tuli smetanapeti, mäti, sipulisilppu ja ripaus mustaapippuria… Herkullista! Niin ja blinin kanssa maistuu parhaiten kylmä olut ja snapsi. Myös petroolinen Riesling valkoviini on hyvä kumppani.